15 Gemakkelijke Vegetarische Instant Pot Maaltijden

By | May 20, 2023

Leer hoe je makkelijke vegetarische maaltijden kookt in de Instant Pot met deze beginnersgids. Dit artikel bevat Instant Pot-kooktips naast 15 heerlijke vegetarische recepten die de maaltijd gemakkelijker maken.

Er zijn zoveel redenen om van de Instant Pot te houden. Als je droge bonen en granen koopt, geniet van soepen en stoofschotels, of gewoon wat vrije tijd wilt tijdens het koken, dan zal de Instant Pot je leven waarschijnlijk gemakkelijker maken.

Wat is een instantpot?

In deze handleiding gebruik ik de term “Instant Pot”, maar ik verwijs naar een elektrische snelkookpan in het algemeen omdat er veel merken zijn die ze maken.

De Instant Pot is meer dan alleen een snelkookpan. Het is een multicooker die verschillende “slimme programma’s” bevat, zoals langzaam koken, warmhouden en bakken. Het heeft ook knoppen met vooraf ingestelde programma’s voor bonen, rijst en zelfs yoghurt.

Bij vegetarisch koken is het geweldig voor het koken van nietjes uit de voorraadkast, zoals droge bonen en granen. Het kan ook desserts maken, eieren koken en meer!

Twee kommen rijst en bonen met Instant Pot op de achtergrond

Instant potmaat

Er zijn vier Instant Pot-maten: 3-, 6-, 8- en 10-kwart.

De Instant Pot van 6 liter is de meest populaire maat en het is degene die ik gebruik. Als ik kook voor een gezin van 2-4 personen, raad ik de pot van 6 liter aan.

De meeste soepen, stoofschotels, enz. Gebruiken zelden grotere dan 6-kwart potten of Nederlandse ovens. Omdat we geen vlees koken, is een pot van 8 of 10 liter waarschijnlijk niet nodig.

Een reden waarom je misschien een grote Instant Pot in een vegetarisch huishouden wilt, is als je van plan bent om regelmatig recepten te verdubbelen, vooral soepen.

Extra uitrusting

De Instant Pot wordt geleverd met een roestvrijstalen binnenpan, plastic rijstschepje, roestvrijstalen onderzetter, maatbeker en een condensopvangbak.

Er zijn veel extra accessoires te koop. Dit zijn de accessoires die ik heb en die ik het handigst vind:

 • Airfryer deksel: Dit verandert je Instant Pot in een heteluchtfriteuse! Heb je al een airfryer, dan is deze deksel niet nodig. Een nadeel van het deksel van de heteluchtfriteuse is dat er niet veel ruimte is in de Instant Pot, dus het kan nodig zijn om in porties te frituren.
 • Siliconen eierbijtvormpjes zijn een noodzakelijke aankoop als u van plan bent eierbeten te maken.
 • Siliconen handschoenen zijn handig om de binnenpot uit de Instant Pot te tillen.
 • Stoomboot mand: Ik gebruik dit om aardappelen te stomen voor aardappelpuree, groenten, enz. Het heeft een siliconen handvat waardoor het gemakkelijk uit de Instant Pot kan worden getild.

Mijn beste tips

Instant Pots zijn gemakkelijk te gebruiken als je een paar basisvuistregels onthoudt:

 1. Als u de bakfunctie gebruikt, wacht dan tot de pan “heet” aangeeft voordat u olie toevoegt. Dit is mijn beste tip om de brandfout te voorkomen.
 2. Blus de pan af als u aan het sauteren bent: Dit is een andere manier om de brandfout te voorkomen. Tijdens het bakken kunnen ingrediënten zoals uien aan de pan blijven plakken. Het toevoegen van slechts 2-3 eetlepels groentebouillon of andere kookvloeistof aan het einde van het sauteren (dit staat bekend als deglazing) helpt om alle vastzittende stukjes te verwijderen die kunnen verbranden tijdens het snelkoken.
 3. Volg de receptinstructies: Toen ik jaren geleden met mijn Instant Pot begon te koken, was ik super geïntimideerd. Ik raad aan om recepten te volgen om de ins en outs van snelkoken te begrijpen voordat je gaat freestylen (tenzij je van nature een geweldige freestyler bent en graag experimenteert, ga er dan voor!).
Bovenaanzicht van witte kom gevuld met zwarte bonen naast rode ui en blauw gestreepte doek

Bonen koken

De Instant Pot wordt geleverd met een receptenboekje met een schema met kooktijden voor gewone granen, gedroogde bonen en peulvruchten.

Dit boekje is een schot in de roos voor mij, vooral met droge bonen. De kooktijd van bonen varieert sterk, afhankelijk van de leeftijd en grootte van de boon. Veel bonen liggen jarenlang in de opslag voordat ze in de schappen van de supermarkt komen, wat resulteert in een langere kooktijd.

Spoel en reinig de bonen altijd voordat u ze onder druk kookt.

Een paar opmerkingen:

 • Droge bonen verdubbelen in grootte (volume en gewicht) na het koken.
 • Gebruik voldoende vloeistof om de bonen te bedekken. Ik mik op minstens een centimeter vloeistof.
 • Gebruik groentebouillon en kruiden om de droge bonen smaak te geven
 • Test minimaal 3 bonen voordat je bevestigt dat ze gaar zijn
 • Als de bonen niet gaar zijn, kook je ze gewoon nog 2-3 minuten onder hoge druk. Herhaal indien nodig.

Om te weken of niet om te weken

Dit is de eeuwenoude vraag met droge bonen in het algemeen. U hoeft bonen niet te weken voordat u ze kookt in de Instant Pot, maar er zijn zeker redenen waarom u dat zou willen doen.

Geweekte bonen koken over het algemeen gelijkmatiger, ze koken sneller en ze kunnen gemakkelijker verteerbaar zijn dan niet-geweekte bonen.

Ik raad aan om “hartigere” bonen zoals bruine bonen of kikkererwten 8-12 uur of een nacht te laten weken. Kleinere bonen zoals zwarte bonen, pintobonen, erwten met zwarte ogen en vooral linzen hoeven niet te worden geweekt voordat ze onder druk worden gekookt.

Serious eats raadt 1 eetlepel zout per liter weekvloeistof aan voor de meest smaakvolle en malse bonen.

Vegetarische recepten voor beginners

Dit zijn mijn belangrijkste, go-to, Instant Pot-recepten voor beginners. Al deze recepten zijn vegetarisch en de meeste zijn veganistisch (zuivelvrij en eivrij).

15 eenvoudige vegetarische instant-potrecepten

Makkelijk te maken en beginnersvriendelijke vegetarische Instant Pot-recepten. Deze recepten maken gebruik van nietjes uit de voorraadkast en zijn mijn go-to Instant Pot-maaltijden.

Heb je vragen die ik niet heb beantwoord? Laat hieronder een reactie achter of stuur me een e-mail, ik deel graag mijn Instant Pot-expertise.

Ik heb ook een YouTube-kanaal waar ik stap-voor-stap kookvideo’s en tips laat zien. Bekijk mijn Instant Pot-video’s voor Butternut Squash Soup, Rice and Beans en Red Linzen Curry.

En mis deze gidsen voor plantaardig eten niet:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *