Gestoomde Chaya – Spinazieboom

By | May 26, 2023

Tijdens mijn recente reis naar de boerenmarkt maakte ik kennis met een groente met een heldergroen blad genaamd Chaya, ook wel Mayan Tree Spinach, Mexican Tree Spinach of Chicasquil genoemd. Het grappige is dat ik de bladeren meteen herkende maar niet wist dat het eetbaar was. De heer vertelde me verder hoe ik chaya moest bereiden. Ik was zo opgewonden om naar huis te gaan, zodat ik meer onderzoek kon doen naar deze nieuwe groente waar ik heel weinig vanaf wist.

Tot mijn verbazing was het erg voedzaam en had het zoveel gezondheidsvoordelen. Het deed me denken aan andere bladgroenten die ik eerder heb bereid Jamaicaanse Callaloo, Afrikaanse Stijl Gestoofde Boerenkool En TomatenEn Boerenkool in zuidelijke stijl. Om het leven gemakkelijker te maken, besloot ik een eenvoudig gerecht met chaya-bladeren te maken en tot mijn verbazing bleek het erg lekker te zijn. Ik kan niet wachten om meer verse chaya-bladeren te krijgen!

Chaya-bladeren voor gestoomde chaya-spinazieboom

Gestoomde Chaya – Spinazieboom

Als je avontuurlijk bent zoals ik, dan zou je deze groente graag willen proberen. Het belangrijkste is om je onderzoek te doen en te praten met mensen die het voedsel eten dat je wilt proberen. Vraag ze om erachter te komen hoe ze het precies bereiden.

Ik besloot de bladeren voor te bereiden en de stelen te bewaren om te planten, zodat ik volgend jaar mijn eigen plant kan hebben, om te experimenteren met meer recepten.

Wat is chaya?

Chaya is een groenblijvende struik van het schiereiland Yucatan en is al eeuwenlang het hoofdvoedsel van de Maya’s. Chaya is een lid van de Euphorbiaceae-familie, een neef van de hibiscus- en cassaveplant. Chaya groeit bij warm en vochtig weer en de plant wordt maximaal 6 meter hoog.

Chaya-bladeren worden meestal gekookt in water gedurende 20 minuten en vervolgens gekookt zoals spinazie. Chaya wordt ook traditioneel bereid met eieren, rijst, soep, roerbakgerechten en andere traditionele Maya-gerechten. De bladeren mogen niet rauw worden gegeten, maar moeten worden gekookt voordat ze worden gegeten, omdat de rauwe bladeren blauwzuurglycosiden bevatten, die na het koken gemakkelijk worden geneutraliseerd.

Stap voor stap afbeeldingen van chaya-bladeren die worden voorbereid.

Gezondheidsvoordelen van Chaya

Studies suggereren dat Chaya veel meer voedingsvoordelen heeft dan spinazie en callaloo (amarant). Chaya wordt van oudsher gebruikt om vele aandoeningen te behandelen, zoals diabetes, nierstenen, artritis, obesitas, oogproblemen en acne. Lees verder.

Chaya is een goede bron van vitamine A en C, een geweldige bron van eiwitten, calcium, ijzer en fosfor. Lees verder.

Waar kan ik Chaya-planten kopen?

Chaya-plant kan hier in Florida worden gekocht bij lokale kwekerijen, in Texas of online op Amazon. Zaden en capsules worden ook doorverkocht Amazone.

Hoe chaya te maken?

  1. Om gestoomde chaya te maken, verwijdert u de bladeren van de stelen van de plant en spoelt u af onder koud water.
  2. Bedek chaya-bladeren met koud water in een middelgrote pan. Breng de bladeren aan de kook op middelhoog vuur, laat 20 minuten sudderen. Gooi het water weg en hak de gekookte bladeren grof.
  3. Verhit olie in een pan op middelhoog vuur, voeg ui toe en kook tot ze zacht zijn, ongeveer 2 minuten. Roer knoflook en tomaten erdoor en kook tot geurig, ongeveer een minuut.
  4. Roer de chayabladeren, 1/4 kop groentebouillon of 1/4 groentebouillon plus 1/4 kop water erdoor. Bedek de pan en kook ongeveer 5 minuten of tot chaya zacht is. Breng op smaak met zout.
  5. Heerlijk geserveerd met Roerei Tofu En Gebakken weegbree.

Andere bladgroene recepten om te proberen

  1. Aloo Palak (Aardappel En Spinazie Curry)
  2. Veganistische gemengde groenten in zuidelijke stijl
  3. Vegan Spinaziesoep
  4. Jamaicaans Callaloo-pasteitje
  5. Groene Smoothie Detox Recept

Gestoomde Chaya-Tree spinazie in een kom met tofu scramble, gebakken bakbananen met een vork met een zwart handvat op een witte achtergrond

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *