Instant Pot Gebakken Bonen (Vegetarisch)

By | May 26, 2023

Vegetarische sperziebonen maak je eenvoudig in de Instant Pot met droge marinebonen! Voor dit recept is weken niet nodig en het resultaat zijn gebakken bonen die zowel zoet als hartig zijn, net als klassieke gebakken bonen in blik.

Witte kom gevuld met gebakken bonen op een marmeren achtergrond met een roze doek.

Zijn het technisch gebakken bonen als ze niet in de oven worden gebakken? Misschien niet, maar ik beloof je dat deze Instant Pot-bonen net zo lekker zijn als alle bonen uit de oven.

Gebakken bonen zijn een van mijn favoriete kant-en-klaarmaaltijden. Toen ze opgroeiden, waren ze een vaste gast bij lunch en diner. Gebakken boontjes bij aardappelpuree, boontjes bij hotdogs, bij hamburgers, etc. etc. Meestal uit blik, soms zelfgemaakt en altijd een geruststellend bijgerecht.

Deze zelfgemaakte Instant Pot-gebakken bonen zijn vegetarisch zoals ze zijn (geen varkensvlees hier of Worcestershire-saus hier!) En gebruiken droge marinebonen. Het beste gedeelte? Zoals veel van mijn favoriete Instant Pot-recepten, hoef je de bonen niet te weken voordat je ze onder druk kookt.

Spring naar:

Recept kenmerken

 • Deze gebakken bonen zijn gemaakt met droge marinebonen. Omdat marinebonen kleiner zijn dan grote noordelijke bonen, hoeven ze niet te worden geweekt voordat ze onder druk worden gekookt.
 • Heel eenvoudig: Instant Pot bkaed-bonen hebben slechts 5 minuten actieve tijd nodig! De meeste ingrediënten zijn ook houdbaar.
 • Huisgemaakte saus: Dit recept gebruikt een zelfgemaakte BBQ-saus die vergelijkbaar is met mijn go-to veganistische BBQ-saus. Het is een vrij zoete saus met hints van zuurheid van mosterd en ketchup.
 • Ik denk persoonlijk dat deze zelfs beter zijn dan ingeblikte gebakken bonen, omdat ze kunnen worden aangepast aan uw exacte smaakvoorkeuren.

Wat je nodig hebt

Gelabelde ingrediënten die worden gebruikt om instant gebakken bonen te maken
 • Marine bonen: Dit zijn kleine witte bonen, niet te verwarren met grote noordelijke bonen, limabonen of iets met het label “witte bonen”.
 • Ketchup voegt de klassieke bonensmaak toe. U kunt desgewenst een gelijke hoeveelheid tomatensaus gebruiken, maar dit zal leiden tot een dunnere en minder zoete saus.
 • Steengemalen mosterd is doorgaans pittiger dan gewone gele mosterd. Dit is het merk waar ik van hou.
 • Stroop En bruine suiker geef dit recept de klassieke zoetheid van gebakken bonen. Melasse geeft een diepe, rijke smaak, maar kan indien nodig worden vervangen door bruine suiker.
 • Worcestershire saus wordt meestal gemaakt met ansjovis, maar veel winkelmerken zijn eigenlijk ansjovisvrij! Controleer gewoon het ingrediëntenlabel voor een vegetarische saus.

Stap voor stap instructies

Al mijn Instant Pot-recepten worden gemaakt in een 6 qt DUO60 Instant Pot.

Bovenaanzicht van marinebonen en water in een Instant Pot

Stap een: Voeg de uitgelekte en gespoelde marinebonen en 3 en ¾ kopjes water toe aan de Instant Pot. Vergrendel het deksel op zijn plaats en stel de ontluchting in op afdichten. Kook 27 minuten op hoge druk en laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen.

Ingrediënten in een witte kom voor en na samenkloppen om BBQ-saus te maken

Stap twee: Terwijl de bonen onder hoge druk koken, klop je de ingrediënten voor de BBQ-saus in een kom.

Stap drie: Voeg de BBQ-saus toe aan de gekookte bonen. Er zal wat vloeistof in de pan achterblijven – giet het niet af tenzij u een zeer dikke saus wilt.

Bovenaanzicht van gebakken bonen in Instant Pot

Stap vier: Selecteer “sauteren”. Laat de BBQ-saus en bonen samen 10 minuten sudderen, af en toe roeren. De saus moet dikker worden tot de consistentie van bonen uit blik. Hoe langer de bonen sauteren, hoe dikker de saus wordt.

Tips en variaties

 • Kruiden/verhitten: Voeg 1 theelepel rode pepervlokken (of meer naar smaak) toe voor pittiger gebakken bonen.
 • Rokerigheid: Ik ben dol op de licht rokerige smaak die gerookte paprika toevoegt, maar als je meer van rokerige bonen houdt, kun je vloeibare rook toevoegen. Voorzichtig, vloeibare rook is erg sterk. Begin klein met ½ theelepel.
 • Zoetheid: Dit zijn vrij zoete gebakken bonen. Verlaag de bruine suiker tot ¼ kopje voor een minder zoet resultaat.
 • Om glutenvrij te maken kies een glutenvrije Worcestershire-saus glutenvrije gecertificeerde ketchup (ketchup is meestal GF, maar soms wordt het verwerkt op dezelfde apparatuur als tarwe).
 • Ideeën dienen: Geniet van vegan gebakken bonen met vegan mac and cheese, vegan maisbrood, chicken fried tofu en okra voor een geruststellend diner.

Veelgestelde vragen over recepten

Kan ik barbecuesaus uit de winkel gebruiken?

Dit recept is oorspronkelijk geschreven voor BBQ-saus uit de winkel in plaats van zelfgemaakte saus. Als je in de winkel gekochte bonen wilt gebruiken, raad ik aan om het water van de gekookte bonen af ​​te tappen voordat je BBQ-saus naar smaak toevoegt.

Mijn bonen zijn na 27 minuten nog niet mals genoeg. Wat kan ik doen?

Roer de bonen en kook nog 2 minuten op hoge druk. Voer een snelle drukontlasting uit en controleer op gevoeligheid, herhaal indien nodig.

Kan ik dit in plaats daarvan op het fornuis maken?

Ik heb dit recept niet getest op het fornuis. Je zou in staat moeten zijn om de sausingrediënten samen te laten sudderen op medium-low en 3-4 blikken witte bonen voor vergelijkbare resultaten.

Kan ik geweekte bonen gebruiken?

Zeker! Ik weet dat sommige mensen de voorkeur geven aan het weken van bonen om ze gemakkelijker verteerbaar te maken. Geweekte bonen koken veel sneller en hebben minder water nodig om te koken. Week de bonen 8 tot 12 uur in ruim koud water. Begin met 5 minuten op hoge druk en 5 minuten natuurlijke drukontlasting. Voeg zo nodig 2 minuten per keer toe.

Bewaartips

Restjes: Voor de beste kwaliteit 3-4 dagen gekoeld bewaren in een gesloten verpakking.

Bevriezing: Instant Pot-gebakken bonen bevriezen goed. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en doe het dan in een vriezerbestendige container. Laat minimaal ½ inch ruimte aan de bovenkant van de container. Bevries tot 3 maanden. Laat een nacht in de koelkast ontdooien alvorens opnieuw op te warmen.

Opwarmen: Verwarm op het fornuis op middelhoog vuur, in de magnetron of verwarm opnieuw in de Instant Pot door “minder bakken” te selecteren. Roer af en toe tot het goed is opgewarmd.

Close-up van oranjebruine gebakken bonen met een takje rozemarijn erop in een witte kom

Op zoek naar meer instant-potrecepten?

Heb je dit recept geprobeerd? U kunt een sterbeoordeling ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ achterlaten op de receptenkaart of een recensie in het opmerkingengedeelte. Ik waardeer je feedback altijd! Je kunt me ook volgen op mijn YouTube, Instagram, TikTok en Pinterest of je aanmelden voor mijn nieuwsbrief!

📖 Recept

Close-up van oranjebruine gebakken bonen met een takje rozemarijn erop in een witte kom

Recept afdrukken

Instant Pot Vegan Gebakken Bonen

Eenvoudig snelkookpanrecept voor vegetarisch gebakken bonen met een zoete en rokerige zelfgemaakte barbecuesaus.

Voorbereidingstijd5 minuten

Kooktijd27 minuten

Totale tijd1 uur 2 minuten

Porties: 12 porties (elk ½ kopje)

Auteur: Cassidy Reeser, MS, RD

Instructies

 • Spoel de droge marinebonen af ​​en verwijder alle verschrompelde bonen en vuil. Voeg toe aan de Instant Pot met 3 en ¾ kopjes water. Vergrendel het deksel en zet de ontluchting op “afdichten”. Selecteer “hoge druk” en stel de timer in op 27 minuten.

 • Klop ondertussen alle resterende ingrediënten in een middelgrote kom door elkaar om de BBQ-saus te maken.

 • Wanneer de Instant Pot-timer is afgelopen, laat u de druk op natuurlijke wijze ontsnappen. Dit duurt 15-20 minuten. Verwijder het deksel en test een paar bonen om er zeker van te zijn dat ze gaar zijn. Zo niet, kook dan nog 2 minuten op hoge druk en laat de druk dan op natuurlijke wijze ontsnappen. Herhaal indien nodig.

 • Voeg de BBQ-saus toe aan de bonen. Ik laat het water niet weglopen omdat ik van gebakken bonen met saus hou, maar je kunt het afgieten als je de voorkeur geeft aan een dikkere saus. Selecteer “sauteren” en bak op normaal vuur gedurende 10 minuten, af en toe roerend. Hierdoor wordt de saus dikker en kunnen de smaken samensmelten.

 • Proef naar smaakmakers (zout, rode pepervlokken, etc.) en geniet ervan!

Notities

 1. Marine bonen zijn een kleine witte boon. Dit recept is niet getest met andere soorten witte bonen (cannellini, grote noordelijke, etc.)
 2. Worcestershire saus: Veel merken bevatten ansjovis, maar veel huismerkversies zijn ansjovisvrij.
 3. Restjes: 3-4 dagen gekoeld bewaren in een gesloten verpakking.
 4. Bevriezing: Deze gebakken bonen kunnen in grote of individuele bakjes worden geportioneerd en tot 3 maanden worden ingevroren. Dit zijn de containers die ik gebruik. Het moet tot 24 uur in de koelkast ontdooien voordat je ervan kunt genieten.

Portie: 1portieCalorieën: 129kcalKoolhydraten: 25GEiwit: 3GVet: 1GNatrium: 367mgPotassium: 246mgVezel: 4GSuiker: 12GVitamine A: 80IUVitamine C: 1.5mgCalcium: 41mgIjzer: 1.1mg

Opmerking: Dit recept is oorspronkelijk gedeeld in augustus 2018. Het is in juni 2021 bijgewerkt met een verbeterde methode om consistentere resultaten te bieden. Het vorige recept kookte de bonen met BBQ-saus voor een langere tijd, maar het nieuwe recept gebruikt een aangepaste BBQ-saus die wordt toegevoegd nadat de bonen gaar zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *