Jamaicaanse maïsmeelpapkom – Gezondere stappen

By | May 26, 2023

Maïsmeel pap is de meest populaire ontbijtgranen die in Jamaica worden geserveerd. Het wordt vaak aan kinderen gegeven als hun eerste ontbijtgranen en het wordt beschouwd als een belangrijke voedingsbron in Jamaica.

Ik ben opgegroeid met het maken van maïsmeelpap op de traditionele niet-veganistische manier tot ik 21 jaar geleden veganist werd. Dus dit recept is authentiek Veganistische Jamaicaanse Maïsmeelpap.

Mijn Havermoutpap met Gekarameliseerde Banaan is ook een andere variant van traditioneel Jamaicaanse groene bananenpap.

Eerste publicatie maart 2017

veganistische maïsmeelpap in een beige kom gegarneerd met naseberry en plakjes banaan op een grijze achtergrond

Jamaicaanse Maïsmeelpap

Mijn moeder maakte het regelmatig, ze kookte fijne maïsmeel met melk en maakte het gezoet met suiker en gecondenseerde melk. Ze voegde kaneel, nootmuskaat en vanille toe. Nou, voor dit recept heb ik in plaats daarvan amandelmelk en kokosmelk gebruikt en heb ik het gezoet met pure rietsuiker (zoet naar smaak).

Ik heb het ook gezoet met ahornsiroop en kokossuiker. Kokossuiker maakt je pap donkerbruin en ziet er niet zo mooi uit als op de foto’s hier. Ik gebruik liever ahornsiroop of kokossuiker, maar ik wilde een meer traditioneel ogende maïsmeelpap presenteren.

Traditioneel zouden we gewoon de maïsmeelpap met crackers, brood en boter, maar ik wilde een voedzamere kom maken, dus voegde ik fruit en geroosterde kokosvlokken toe. Zo mooi en geruststellend!

Kom op en denk buiten de gebaande paden, waarom voeg je niet wat heerlijk tropisch fruit toe bovenop je kom maïsmeelpap? Vervang door je favoriete fruit, dit is slechts een receptidee!

Probeer ook eens mijn Instant Pot Maïsmeel Pap recept.

Maïsmeelpap ingrediënten

Maïsmeelpap Ingrediënten

 1. Maïsmeel – fijne maïsmeel is het beste, maar het is moeilijk om biologische fijne maïsmeel te vinden, dus soms gebruik ik maïsmeel met een gemiddelde korrel en kook ik langer.
 2. Water – belangrijk om de maïsmeel mee te mengen voor het koken, het helpt voorkomen dat je pap klonterig wordt, vooral als je dit recept voor de eerste keer maakt. Ik heb de maïsmeel rechtstreeks aan de kokende vloeistof toegevoegd, maar het vereist ervaring om te weten hoe snel genoeg te mengen en de maïsmeel langzaam te gieten.
 3. Amandelmelk – traditioneel wordt koemelk gebruikt met gecondenseerde melk, maar alle niet-zuivelmelk is een goede zoetstof.
 4. Kokosmelk – gebruikt vanwege zijn romige textuur en geweldige tropische smaak.
 5. Zoetstof – u kunt suiker, ahornsiroop, agave of uw favoriete zoetstof gebruiken.
 6. Specerijen – vanille, nootmuskaat en kaneel zijn de traditionele kruiden die worden gebruikt.
 7. Zout – proeven
 8. Vruchten – voeg voor de topping fruit naar keuze toe. Ik heb banaan en naseberry toegevoegd, maar ik hou ervan om het te bedekken met wat voor seizoensfruit dan ook, zoals ananas, passievrucht, bessen, mango.

maïsmeelpap in pot koken

Hoe Jamaicaanse maïsmeelpapkom te maken

Bij het maken van deze pap wil je fijne maïsmeel gebruiken voor een romige, gladde textuur. ik heb gebruikt Bob’s Red Mill glutenvrij maizena en hield van de resultaten. Om de pap te maken, meng ik maïsmeel met de helft van de amandelmelk en water tot de klontjes verdwijnen. Vervolgens breng ik de resterende amandelmelk en kokosmelk aan de kook. Ik roerde het maïsmeelmengsel door de kokende melk. Voor deze stap moet je constant mixen.

Ik zet het vuur lager en laat de maïsmeel volledig koken. Afhankelijk van de consistentie die je lekker vindt, kan het zijn dat je al roerend beetje bij beetje extra water moet toevoegen. Ik hou van de mijne dik, dus ik hoefde geen extra water toe te voegen.

Na het koken roer ik er zoetstof en kruiden door. Ik heb de traditionele kruiden toegevoegd die in Jamaica worden gebruikt, je kunt het vervangen door een combinatie van kardemom en koriander of gewoon weglaten en het zal net zo goed smaken. Vervolgens verdeel ik de pap in twee kommen en garneer ik met banaan, mango, passievrucht en geroosterde kokosvlokken. U kunt dit vervangen door fruit naar keuze.

Tips voor het maken van maïsmeelpap

 1. Gebruik een pan met antiaanbaklaag om te voorkomen dat de bodem van de pan aanbrandt.
 2. Zorg ervoor dat je pan groot en diep is, als je de melk aan de kook brengt, hebben ze de neiging om over de zijkanten van de pan op het fornuis te koken, maar een grote pan helpt dit te voorkomen.
 3. Sluit ook het deksel van de pan niet wanneer u de melk aan de kook brengt.
 4. Als je het maïsmeelmengsel toevoegt, blijf dan roeren met een garde tot de pap dik wordt en begint te spetteren. Zet het vuur op de laagste stand, dek de pan gedeeltelijk af en laat wat ruimte over zodat de stoom kan ontsnappen.

Andere Jamaicaanse recepten om voor te bereiden

 1. Jamaicaanse Maïsmeelpudding
 2. Jamaicaanse Zoete Aardappelpudding
 3. Rijst En Erwten
 4. Gestoomde Kool
 5. Jerk Bloemkool Bowl

veganistische maïsmeelpap-overlay in een beige kom op een grijze achtergrond met een beige servet

Als je deze post op Vitamins for Heart Health leuk vond en graag meer zou willen zien, ga dan met mij mee op Youtube, Instagram, Facebook & Twitteren!

Ontvang scherp geprijsde exemplaren van mijn kookboek hier.

Gelukkig sponsoren lezers en abonnees van Gezondere Stappen dankzij de Advertenties op onze website veel kansarme gezinnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *