Vegan Instant Pot Black Eyed Peas

By | May 20, 2023

Het is snel, gemakkelijk en goedkoop om veganistische erwten met zwarte ogen te maken in de Instant Pot. Dit recept is perfect als bijgerecht en is gemakkelijk te verdubbelen en in te vriezen! Inweken is niet nodig.

Erwten met zwarte ogen in een witte kom voor een Instant Pot.

Erwten met zwarte ogen, ook wel cowpeas genoemd, zijn erg populair op oudejaarsavond omdat ze naar verluidt geluk brengen in het nieuwe jaar, vooral als ze worden gegeten met boerenkool!

Mijn recept voor veganistische Instant Pot-boerenkool is favoriet bij lezers, dus wat is een beter recept om het mee te combineren dan Instant Pot-erwten met zwarte ogen?

Erwten met zwarte ogen maken van droog is vrij snel en gemakkelijk in de Instant Pot. Ik voeg Cajun-kruiden, paprika en een paar andere eenvoudige ingrediënten toe om extra smaakvolle erwten met zwarte ogen te maken die opvallen zonder vlees.

Spring naar:

Recept kenmerken

 • Snel & gemakkelijk: Erwten met zwarte ogen maken in de Instant Pot is snel, gemakkelijk en niet duur.
 • Lekker zonder vlees: Terwijl klassieke erwten met zwarte ogen ham spronggewricht of spek gebruiken voor een groot deel van hun smaak, vertrouwt deze veganistische versie op Cajun-kruiden, ui, paprika en goed zout en peper.
 • Eenvoudig aan te passen: Kruiden naar smaak aanpassen voor extra pit of rokerigheid. Je kunt dit recept ook verdubbelen en het is makkelijk in te vriezen.
 • Plantaardig eiwit: Hoewel erwten met zwarte ogen het vaakst worden gegeten met oud en nieuw, zijn ze ook het hele jaar door een geweldige plantaardige eiwitoptie bij maaltijden. Gebruik Instant Pot erwten met zwarte ogen overal waar je zwarte bonen of zelfs kikkererwten zou serveren.

Als u het hele jaar door meer bonen in uw dieet wilt opnemen, heb ik ook handleidingen voor het koken van kikkererwten en het koken van zwarte bonen in de Instant Pot.

Witte kom gevuld met erwten met zwarte ogen.

Over erwten met zwarte ogen

Geschiedenis

Voordat we ingaan op het koken van erwten met zwarte ogen, hebben ze een belangrijke geschiedenis om te overwegen.

Black eyed peas zijn nauw verbonden met de Afrikaanse diaspora en het Amerikaanse Zuiden. Oorspronkelijk gekweekt in Afrika 5000 jaar geleden en veel gezien in de West-Afrikaanse keuken, werden erwten met zwarte ogen enkele honderden jaren geleden door tot slaaf gemaakte Afrikanen naar de Verenigde Staten gebracht.

Ze hebben een rijke en complexe geschiedenis en zijn veel meer dan alleen een ingrediënt. Lees meer in dit artikel over The True Story of New Year’s Lucky Foods.

Voeding

Qua voedingswaarde zijn erwten met zwarte ogen een goede bron van eiwitten en niet-heemijzer, het soort ijzer dat door planten wordt geleverd.

Bonen en bladgroente gaan qua smaak en traditie goed samen, maar wist je dat de vitamine C in boerenkool de opname van niet-heemijzer in erwten met zwarte ogen juist helpt verhogen? Er zijn zoveel redenen om van deze twee ingrediënten samen te genieten!

Kortom, erwten met zwarte ogen zijn een gezonde en goedkope manier om vezels, eiwitten en ijzer aan uw dieet toe te voegen.

Ingrediënten

Gelabelde ingrediënten die worden gebruikt om erwten met zwarte ogen te maken.
 • Droge erwten met zwarte ogen: Dit recept werkt niet met verse, diepgevroren of ingeblikte erwten met zwarte ogen.
 • paprika En gele ui creëer een smaakvolle basis. Je kunt ook witte ui gebruiken, of zelfs rode ui in een snuifje. Voor een zoeter resultaat kan gele of rode paprika worden gebruikt.
 • cajunkruiden voegt een mengelmoes van smaken toe, zoals tijm en paprika. Als je een Cajun-smaakmaker gebruikt die zout bevat, raad ik aan om de erwten met zwarte ogen naar smaak te zouten.
 • Groentebouillon: Terwijl erwten met zwarte ogen in water kunnen worden gekookt in plaats van bouillon, tilt de toevoeging van een smaakvolle groentebouillon dit gerecht echt naar een hoger niveau. Ik gebruik hier graag de groentebasis Better than Bouillon.
Sluit omhoog van erwten met zwarte ogen in een witte kom.

Kooktips

 • kooktijd: Hoe ouder je bonen zijn, hoe langer ze nodig hebben om te koken. Als je erwten met zwarte ogen na 25 minuten onder hoge druk nog niet gaar zijn, kook ze dan nog 2-3 minuten onder hoge druk. Als de tijd om is, kun je de druk snel laten ontsnappen (voorzichtig! Er komt hete stoom uit).
 • Om het recept te verdubbelen: Verdubbel alle ingrediënten, inclusief de vloeistof. Kook voor dezelfde hoeveelheid tijd. Je kunt dit recept zelfs verdrievoudigen als je Instant Pot groot genoeg is.
 • Voor een rokerige smaak: Wil je die klassieke rooksmaak? Gerookte paprika zit al in het recept, maar je kunt ook ¼ theelepel vloeibare rook toevoegen. Ik heb het weggelaten uit het recept omdat ik persoonlijk niet van de smaak van vloeibare rook hou, maar ik weet dat velen dat wel doen!

Veelgestelde vragen over recepten

Moet ik erwten met zwarte ogen weken voordat ik ze kook?

Nee, erwten met zwarte ogen hoeven niet geweekt te worden. In tegenstelling tot kidneybonen of zwarte bonen koken ze snel zonder te weken.

Kan ik ingevroren of ingeblikte erwten met zwarte ogen gebruiken?

Ik raad het gebruik van ingevroren of ingeblikte erwten niet aan, omdat ze zo snel koken en niet zoveel vloeistof nodig hebben in de Instant Pot.

Kan ik dit recept op het fornuis maken?

Ja, maar het duurt langer. Breng alles aan de kook in een grote soeppan. Zodra het kookt, laat het sudderen. Laat sudderen tot ze zacht zijn, ongeveer 1-2 uur. Begin ongeveer 45 minuten met het testen van de erwten en pas de kooktijd indien nodig aan.

Erwten met zwarte ogen in witte kom voor boerenkool.

Bewaren en invriezen

 • Restjes: Bewaar restjes 3-4 dagen in de koelkast in een luchtdichte verpakking.
 • Opwarmen: Verwarm afzonderlijke porties in de magnetron of op het fornuis. Als u opwarmt op de kookplaat, voeg dan een scheutje water toe en dek de schaal af. Verwarm opnieuw op middelhoog vuur, roer zo nodig tot het is opgewarmd.
 • Bevriezing: Laat overgebleven erwten met zwarte ogen afkoelen tot kamertemperatuur voordat u ze invriest. Bevries maximaal 3 maanden in een diepvrieszak of diepvriesdoos. Laat een nacht ontdooien in de koelkast of dek af en verwarm op middelhoog vuur met een scheutje groentebouillon.

Ideeën dienen

Op zoek naar meer Instant Pot-favorieten?

Heb je dit recept geprobeerd? U kunt een sterbeoordeling ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ achterlaten op de receptenkaart of een recensie in het opmerkingengedeelte. Ik waardeer je feedback altijd! Je kunt me ook volgen op mijn YouTube, Instagram, TikTok en Pinterest of je aanmelden voor mijn nieuwsbrief!

📖 Recept

Sluit omhoog van erwten met zwarte ogen in een witte kom

Recept afdrukken

Vegan Instant Pot Black Eyed Peas

Black-eyed peas van droog maken gaat snel en gemakkelijk met een elektrische snelkookpan. Breng op smaak met Cajun-kruiden en pepers voor een smaakvolle plantaardige eiwitbron.

Voorbereidingstijd7 minuten

Kooktijd25 minuten

Extra tijd15 minuten

Totale tijd47 minuten

Porties: 6 porties

Auteur: Cassidy Reeser, MS, RD

Instructies

 • Selecteer de “saute” -modus op uw Instant Pot en stel de timer in op 7 minuten. Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Voeg als het warm is de in blokjes gesneden uien en paprika toe. Bak tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Roer af en toe voor een gelijkmatige bereiding.

 • Voeg knoflook en optionele jalapeno toe. Bak tot de knoflook lichtbruin is, ongeveer 1 minuut.

 • Voeg Cajun-kruiden, zout, gerookte paprika, zwarte peper, erwten met zwarte ogen en groentebouillon toe. Roer om te combineren.

 • Vergrendel het Instant Pot-deksel op zijn plaats en zet de ontluchting op “afdichten”. Selecteer “hoge druk”. Stel de timer in op 25 minuten. Het duurt 10-15 minuten voordat de pot op druk komt.

 • Wanneer de timer van 25 minuten is afgelopen, laat u de druk op natuurlijke wijze ontsnappen. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

 • Wanneer alle druk is weggelaten (de zilveren vlotterklep valt weg), verwijder je de Instant Pot-deksel en proef je naar zout, Cajun-kruiden en peper. Genieten!

Notities

 • Hoe ouder je bonen zijn, hoe langer ze nodig hebben om te koken. Als je erwten met zwarte ogen na 25 minuten onder hoge druk nog niet gaar zijn, kook ze dan nog 2-3 minuten onder hoge druk. Als de tijd om is, kun je de druk snel laten ontsnappen (voorzichtig! Er komt hete stoom uit).
 • Om het recept te verdubbelen: verdubbel alle ingrediënten, inclusief de vloeistof. Kook voor dezelfde hoeveelheid tijd. Je kunt dit recept zelfs verdrievoudigen als je Instant Pot groot genoeg is.
 • Portie: 1/2 kopCalorieën: 144kcalKoolhydraten: 23GEiwit: 8GVet: 3GMeervoudig onverzadigd vet: 2GNatrium: 497mgVezel: 4GSuiker: 5G

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *